Sezonunda Özenle Toplanan Zeytin Çeşitleri Hangileri

10-06-2021 10:21
Sezonunda Özenle Toplanan Zeytin Çeşitleri Hangileri

Her çeşidi ile sofralarımıza ayrı bir tat veren ve yakışan zeytin çeşitleri, kış aylarının ılıman geçtiği, sonrasında da güneşin ve sıcağın baş gösterdiği dönemlerinin olduğu bilinen Akdeniz ikliminde yetişmektedir. Her biri kendi sezonunda özenle ve düzenli olarak toplanan zeytin çeşitlerinden siyah salamura, siyah sele zeytini ve yeşil zeytinin kendilerine özel yetişme ve toplanma mevsimleri de bulunur. Yeşil zeytin, eylül ayının sonundan başlayarak ekim ve kasım olarak toplanır. Siyah zeytin ise kasım ayından sonrasında toplanmaktadır. Bununla beraber zeytin, merkez olarak Aydın’da, İzmir’de ve Manisa illerinde yoğunlukta bulunmaktadır.

Zeytin

Kahvaltılarımıza çok yakışan, yokluğu ile kendini aratan zeytin kahvaltı gıdaları arasında bir hayli büyük bir öneme sahiptir. Bunun yanı sıra birçok besin içeriğinde de kullanılan zeytin, oldukça yararlı bir yağ kaynağı olarak da bilinmekte ve kullanılmaktadır. Günümüzden çok eski bir tarihe kadar kökleri bulunan zeytin, bizler için bilindik bir şifadır. Stresi olabildiğince azaltması ile bilinilir ki bu bilgiye ek olarak insan metabolizmasını da düzelttiği söylenebilir. Kalsiyum oranı bakımından zengindir. İçerisinde birçok vitamin bulundurur. Ayrıca cildimizin sağlığı için de bir hayli faydalıdır.

Siyah Zeytin

Zeytin ağacı üzerindeki meyvesinin olgunlaşmış hali olarak bilinen, en çok tüketilen zeytin çeşidi olarak raflarda ve masalarda yerini alan siyah zeytin çoğumuzun ortak tercihi olarak geçer. İstisnasız çoğu evde bulunur ve yenir. Ayrıca zeytinin rengini aldığı dönem zeytinin son evresi olarak geçer. Zeytin çeşitleri arasından siyah zeytinin az tuzlu ya da tuzlu olması, ince kabuklu veya iri olması değişim göstermektedir.

Zeytin Çeşitleri

Toplanma zamanına göre farklılıklar göstermekte olan zeytin çeşitleri iyi olup olmadığı konusunda da kesin bilgilerle sizlere cevap verir. Mesela kaliteli olduğu kadar da bir zeytinin rengi her daim parlaktır. Sözünü ettiğimiz zeytinler yeşil zeytin, pembe zeytin ve siyah zeytin olmak üzere üçe ayrılır. Bu ayrım sırası ile olgunlaşma süreçlerine göre belirlenmiştir. Diğer yandan piyasaya sürülme şekillerine göre de zeytinin birçok çeşidi bulunmaktadır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.